Το τσάι του βουνού και το μαύρο τσάι είναι δύο πολύ διαφορετικά είδη ροφημάτων, με μικρή «συγγένεια» μεταξύ τους, τόσο ως προς τη βοτανική προέλευση όσο και ως προς τις ιδιότητες.
Τσάι του βουνού (Sideritis)
Φυτικό είδος: Ανήκει στο γένος Sideritis και είναι αυτοφυές φυτό που συναντάται κυρίως σε ορεινές περιοχές της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα.
Δεν προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis, από το οποίο βγαίνει το μαύρο και το πράσινο τσάι.
Χρήσεις: Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακέςκαι καταπραϋντικές ιδιότητες. Συχνά για κρυολογήματα και γενική ευεξία.
Δεν περιέχει καφεΐνη, άρα δεν έχει διεγερτική δράση
Μαύρο τσάι
Προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Είναι το ίδιο φυτό απ’ όπου προέρχονται και το πράσινο, λευκό και oolong τσάι.
Έχει υποστεί πλήρη ζύμωση/οξείδωση, που του δίνει το σκούρο χρώμα και την έντονη γεύση.
Περιέχει καφεΐνη (περίπου 40-70 mg ανά φλιτζάνι), και έχει διεγερτική επίδραση.
Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι θεαφλαβίνες και οι θεαρουβιγίνες, που θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά και την κυκλοφορία.
Συμπερασματικά
Σχέση: Δεν έχουν άμεση βοτανική συγγένεια και είναι διαφορετικά φυτικά προϊόντα.
Ομοιότητες: Και τα δύο είναι ροφήματα με αντιοξειδωτικά και θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία.
Διαφορές: Στην καφεΐνη, στην προέλευση, στη γεύση, στις ιδιότητες.
Αν θες ένα ρόφημα για χαλάρωση χωρίς καφεΐνη, το τσάι του βουνού είναι ιδανικό. Αν θες κάτι για τόνωση και ενέργεια, το μαύρο τσάι είναι πιο κατάλληλο.